Hurin' in Çocukları


Hurin' in Çocukları - J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien' in öldükten sonra oğlu Christopher Tolkien tarafından yayımlanan kitap. Oğlu cidden başarılı bir iş çıkarmış. Uzun zaman oldu kitabı okuyalı ama etkisi hala var, o derece etkili yani..

Kitabın sürükleyici ve yalın bi anlatıma sahip olması artısı. Tolkien' in yarattığı dünyayı anlamak hiçte kolay değil. Hurin'in Çocukları Orta Dünya' da 1. Çağ' da geçiyor. Yüzüklerin Efendisi ile pek ilgisi yok çünkü LoTR 3. çağda geçmekteydi.
Kitaptaki kötü karakter herkesin umduğu gibi Sauron değil, O nun efendisi Morgoth(Melkor). Öyle ki Melkor en güçlü Maialar dan olup, Manwe' nin kardeşidir.

Morgoth' a değinirsek, kendisi Tolkien' in dünyasında yarattığı ve ilahi dinlerde şeytan denilen varlığın burada Melkor olmasıdır. Ve Iluvatar(Orta Dünya' nın yaratıcısı) tarafından karanlığa, Arda' nın dışına hapsedilmesidir.

O zamanlar Orta Dünya' da insanlar, Elfler, cüceler ve bilumum varlık pek bi güzel yaşarlarmış. Ta ki Morgoth, Angband' dan askerlerine dünyayı karanlığa boğmayı emrettiği zamana kadar. Ordularını toplamış etmiş ve salmış çayıra çimene yıka yıka yaka yaka ilerler olmuş orduları. Hurin' in başında olduğu kabile de katılmak zorundaydı bu savaşa ve diğer kabileler ve Elfler ile bu savaşa girmişler. Hurin' in o zaman Turin adında bir oğlu varmış ve güzeller güzeli eşi de 2. çocuğuna gebeymiş.
Günler süren savaşların ardından gün Nirnaeth Arnoediad günüdür. Yani Sayısız Gözyaşı Savaşı. Orta Dünya' nın en hazinli olayıdır. Savaşı anlatıp insanları kızdırmayalım. Bu savaşta Hurin, Morgoth' a esir düştü ve Morgoth, Hurin çocuklarına lanet etti. Bundan sonra kitap Hurin oğlu Turin' e dönüyor ve Turin Turambar' ın başına gelenler anlatılıyor.

Bu arada kitabın sonunda ağlamayan bizden değildir.!!

0 yorum:

Yorum Gönder