Seven Samurai



Capon Western

Akira Kurosawa abimizin 7 cihan bi araya gelse nah böyle film yaparsınız dediği eseri. (1954 senesinde demiş tabi)

Öyle bir film olmuştur ki bu, kendisinden sonra ameriğan vesternine ilham kaynağı olmuş bir filmdir. Kurgusuyla, çekim teknikleriyle felan. Ki en mühimi olan The Wild Bunch (William Holden baba ne döktürmüştü.) ın yönetmeni Sam Peckinpah, aksiyon sahnelerinde kullanılan slow motion teknikcağızını daha da bi geliştirip, millete benim icadım diye yutturmuştur.

Gel gelelim filmimizin konusuna; Film, 16. yy' ın Japonya' sında geçiyor. Samurayların cirit attığı zamanlar yani. Kurosawa öyle bir kurgulamış ki arkadaş, harbi harbi o zamanları tam manasıyla yansıtmış. Eşkıyalar bir köye saldıracak ve köylülerin ellerinden gelen ise tırsmaktan başka birşey değil. Tabi köyün bilge yaşlısı, hacılar samurai kiralayak lan diyip, bunları heveslendiriyor. E köylü bunlar dayı, para yok pul yok. Zıçsalar onu yiyecek durumdalar. Bi kaç eleman gidiyor şehre aç, fakir samurayları ayartmaya çalışıyolar. Yemeğinizi verelim (o da sadece pirinç), sizde bizi eşkiyalardan koruyun!! Tabi samuray toplaması baya zaman oluyor ve 2 si kolpa olmak şartıyla 7 tane samuray buluyorlar.

Köye gidiyorlar ama götü boklu köylüler dışar çıkmıyor. Yani Japon kültürüne bakıldığında bunlar eşkıyalardan ne kadar nefret ediyorsa, samuraylardan da nefret ediyor. Adamlar götünüz kurtarmaya gelmiş. Siz ise ohooo.. İnsanlık zaten böyle bağnaz insanlardan çekmedi mi ak?? Kast sistemi heryerde var arkadaş.

Herneyse gelelim Samuraylara. 1. samurayımız Kambei başıboştur. Yani efendisizdir. Aslında filmin adı Seven Ronin olsa daha mantıklı olurdu. Hiçbirinin efendisi olduğunu sanmıyorum. Yoksa efendin varken nereye gidiyosun derler adama. Samuray karakterleri öyle seçilmiş ki, 7 tane bambaşka insan. Sen bunları nasıl yaptın lan Kurosawa diyesimiz gelir. 7. çakma Samurai Kikuçiyo tam bi baş belası. Adam daki mimikler olsun, tavırlar olsun hiçbir filmde böyle bir karakteri göremezsiniz sanırım. Zaten filmi izleyenlerin yüzde90 ının favorisidir bu karakter. 1. Samuray Kambei ise ekibin başı ve zeka küpü. 2. Samuray Gorobei ise biraz sönük bi karakter fekat Kambei' nin sağ kolu gibi birşey oluyor tak diye. 3. samuray Shichiroji de zamanında Kambei' nin yardımcısıymış. 4. samurayımız ise grubun moral kaynağı Heihachi. 5. samuray da Kambei ye yalvaran abi beni yanına al adam et diyen aristokrat piji Katsushiro, Manzo' nun kızına abayı yakar tabi sonradan. 6. samuray Kyuzo ise tam bir gurur timsali, pek bir asildir kendisi. 7. samurayımız Kikuçiyo ise taa başından beri köye kadar bunlar takip etmiş. Başta mal gibi gözüken ama çok zeki ve çevik bi akla sahiptir. Köylülerle diyaloğu muhteşemdir. Gösterişi sevdiği için kılıcı diğerlerinden uzundur ahah.. Eşkiyaları es geçmeyelim. Capon kültüründe eşkıyalar da eşkıya gibi davranırmış tam. Yani köyü zayıf diye saldırmaz, isterse İmparator olsun köyde yine de saldırırlar. Ayrım yok. Ve çarpışma sırasında arkadaşlarını bırakıp kaçmazlar. Son adam kalana kadar savaşır elemanlar. Köylüler için fazla birşey söylemeye gerek yok. Filmi izlerken ne gereksiz insanlar diyebilirsiniz. Tipler o kadar ezik ki arkadaş. Ne kadar gerçekçi oynamışlar. Belki de harbi eziktirler. Köylülerden Rikichi eh biraz içlerinde adam olan. Karısının hikayesi de bambaşkadır. Filmde öğrenince niye öyle olmuş lan diyeceksiniz.

Filmin son sahnesi ise Kambei' nin 2 çift lafıyla herşeyi anlatmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder