To Kill A Mockingbird



"Her kim ki bir bülbülü öldürürse günah işlemiştir."

Harper Lee' nin en çok bilinen romanı(Pulitzer ödüllü ha) 1962 yılında beyaz perdeye aktarıldı. Filmde 2 tanıdık isim gözünüze çarpabilir. Gregory Peck ve Robert Duvall.

Gregory Peck 50 sine yeni dayanmış, karakteri tamamiyle oturmuş bi abi olarak karşımıza çıkıyor. Hiçbir hareketini kaçırmamak için kasıyorsunuz filmi izlerken. Robert Duvall ise yeni yetme daha. Körpecik na böle.. Canlandırdığı karakteri söylemeyeyim de espirisi kaçmasın. Aleme akıcam yıkıcam ortalığı demiş bu filmde o da..

Kitaptaki karakterler ile oyuncu seçimi gerçekten başarılı olmuş. Dill tam bir fırlama, Jem yeri geldiğinde olgun, yeri geldiğinde çocuksu tam olarak. Atticus Finch' i ise filmi izledikten sonra sadece Gregory abi oynayabilirmiş diyeceksiniz.

Film, En iyi Aktör, En iyi sanat yönetimi ve En iyi uyarlanan senaryo dalında Oscarcık almıştır.
Her ne kadar soundtrack yelpazesi geniş olmasa da akılda kalıcı. Zaten o da Altın Küre ödülü almış.

Film 1930 ların Alabama, Maycomb kasabında geçmektedir. Atticus Finch (Peck), Ewell' ların kızına tecavüzden yargılanan Zenci abimiz Tom Robinson' ı savunan avukattır. Eh 30lu yıllarda zencilere nasıl davranıldığını söylememe gerek yok (hem kasaba hem de güney vay anam babam). Kasabalı tarafından ne kadar rahatsız edilse de Atticus Finch, geri adım atmamaktadır. Çapraz sorguda adamları öyle bi yamultur ki hayran kalırsınız. En iyi mahkeme filmlerinde hep 1. olur bu film.

Kitaptaki anlatım ve filmdeki anlatım aynı kişiye ait. Jean Louise Finch, yani Atticus' un küçük kızı Scout. Kitabı okurken bir çocuk gözünden büyüklerin dünyası nasıl görülür edilir vay anasını diyorsunuz. Kitapta yer alan Alexandra Hala filmde yer almamış. Ama olsun büyük bir eksiklik değil..

Ve Arthur " Boo " Radley karakteri. Kitapta ve filmde hep gizem içindeydi kendisi. Evinden çıkmaz, yaşıyo mu ölü mü bilinmezdi. Kasaba çocuklarının ilgi odağıydı hep. Ama olaya öyle bir giriş yapıyor ki akıl almaz birşey. Ve insanları düşüncelere salıyor. Öyle bir insan böyle birşey yapabilir mi??

Herkesin içinde az da olsa Boo Radley lik vardır.

Bülbülü öldürmek neden mi günah?? Çünkü onlar sizi eğlendirmek için müzik yaparlar, bahçelerinize zarar vermezler..!!

0 yorum:

Yorum Gönder